Sälja enskild näringsverksamhet
Att sälja tillgångarna (inkråmet) i din enskilda näringsverksamhet kan vara den största affär du gör som företagare. Med god planering kan du undvika många problem.
Viktiga punkter vid försäljning av enskild näringsverksamhet
1. Förbered försäljningen
Eftersom en enskild firma inte är en juridisk person kan du bara sälja tillgångarna, det så kallade inkråmet, av din verksamhet. Planera i god tid så att du har makt över processen. Fundera över
- hur stor del av företaget du vill sälja
- vilka typer av köpare du tänker dig och hur de ska finansiera köpet
- företagets organisation och struktur så att verksamheten inte faller med dig. Ett välskött företag blir också mer attraktivt för köpare
- din roll efter försäljningen. Vilka blir de skattemässiga konsekvenserna, säkra pengar att leva på när du går i pension.
Vill du ha hjälp att planera din försäljning och få en objektiv bedömning av din verksamhet, kan du anlita en kvalificerad rådgivare.
Hitta rådgivning och finansiering
Vill du istället ge någon din verksamhet i gåva kan du läsa mer om hur du gör på sidan för generationsskifte.
Var vaksam på vem du gör affärer med
Var extra vaksam på vilket företag du gör affärer med när du ska sälja ditt företag. Det kan vara lätt att bli bedragen.
Var vaksam om du ska sälja eller avveckla ditt företag på bolagsverket.se
2. Avregistrera dig
Säljer du hela inkråmet i din enskilda näringsverksamhet ska du avregistrera F-skatt, moms och arbetsgivare hos Skatteverket när försäljningen är klar. Om du bara har sålt en del av verksamheten (inkråmet) kan du behöva ändra dina SNI-koder.
Ändra debiterad preliminärskatt
I och med att du säljer hela eller delar av din verksamhet kan du behöva ändra din debiterade preliminärskatt.
Preliminär inkomstdeklaration 1 för fysiska personer (SKV 4314) hos Skatteverket
Avregistrera kassaregister
Om du inte längre ska använda ett tidigare registrerat kassaregistret ska du avanmäla det till Skatteverket.
Anmälan e-tjänster, Registreringsombud kassabeståndsregister hos Skatteverket
Avregistrera personalliggare
Har du tidigare använt personalliggare och nu upphört med verksamhet där det krävs, ska du spara personalliggaren i två hela kalenderår efter det år du avslutade verksamheten.
Driver du byggverksamhet ska byggarbetsplatsen avanmälas senast 14 dagar efter att den faktiska verksamheten på byggarbetsplatsen har upphört.
Personalliggare hos Skatteverket
Avregistrera punktskatt
Behöver du inte längre vara registrerad för punktskatt ska du avregistrera dig genom att skicka in blanketten Avregistrering – Punktskatt (SKV 5335).
Avregistrering - Punktskatt (SKV 5335) hos Skatteverket
Avregistrera ombud
Har du tidigare anmält någon som är behörig att titta på eller lämna uppgifter åt dig via skatteverkets e-tjänster, ska du återkalla behörigheterna om de inte längre behövs.
Ombud och behörigheter: firmatecknare eller ombud (Anmäla behörig person) hos Skatteverket
Anmäl att verksamheten och företagsnamnet ska övertas
Om du har skyddat ditt företagsnamn och är registrerad som enskild näringsidkare hos Bolagsverket ska du och köparen av verksamheten anmäla att verksamheten och företagsnamnet ska övertas. Köparen behöver då skydda företagsnamnet hos Bolagsverket genom att anmäla det innan du avregistrerar företaget, så att hen får behålla namnskyddet. Bolagsverket skickar ett registreringsbevis när företaget är registrerat.
Du ska anmäla till Bolagsverket att du vill avregistrera företaget. Bolagsverket skickar ett registreringsbevis när företaget är avregistrerat.
3. Redovisa försäljningen
Du redovisar försäljningen i din inkomstdeklaration med bilagor.
K7 – Försäljning – Näringsfastighet hos Skatteverket
K8 – Försäljning – Näringsbostadsrätt hos Skatteverket
Redovisning om du har sålt hela verksamheten
Du ska lämna NE-bilaga till och med det sista året du var registrerad. Bilagan lämnar du tillsammans med din inkomstdeklaration.