Miljöfarlig verksamhet som är tillståndspliktig, B-verksamhet
Så ansöker du
Du ska ansöka om tillstånd för miljöfarlig verksamhet hos den länsstyrelse där verksamheten ska bedrivas. På länsstyrelsens webbplats finns mer information om hur du ansöker, kostnader och handläggningstider.
Alla verksamheter som kan ha en negativ påverkan på miljön kallas miljöfarliga. Det kan vara exempelvis utsläpp till luft eller vatten, strålning, buller eller lukt.
Tillstånds- och anmälningspliktiga verksamheter delas in i A-, B- och C-verksamheter. Tillståndspliktiga verksamheter är sådana där man generellt bedömt att det finns en så pass stor risk för negativ miljöpåverkan att de inte får bedrivas utan tillstånd. Vilken typ av verksamhet som klassas som A-, B- eller C-verksamhet framgår av miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251).
Vad är B-verksamhet och A-verksamhet?
B-verksamhet kräver tillstånd från länsstyrelsen. Handläggare på länsstyrelsen bereder ärendet och miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutar.
B-anläggningar kan vara exempelvis avloppsreningsverk, täkter, fiskodling, lantbruk med djurhållning, livsmedel och foder, trävaror, vindkraftsanläggningar och många industrianläggningar.
A-verksamhet kräver tillstånd från mark- och miljödomstolen. A-anläggningar är verksamheter som oftast har omfattande miljöpåverkan, till exempel pappersindustrier, stora energianläggningar och oljeraffinaderier.
Ansökan om tillstånd för B-verksamheter
En prövning av miljöfarlig verksamhet börjar alltid med att du som söker tillstånd har ett samråd med bland andra länsstyrelsen. Du ska ta fram ett samrådsunderlag och därefter samråda med länsstyrelsen, kommunen, berörda myndigheter, grannar samt andra berörda.
Sedan lämnar du in ansökan om tillstånd tillsammans med en miljökonsekvensbeskrivning. När ärendet är komplett kungörs ansökan och skickas på remiss. Miljöprövningsdelegationen (MPD) tar beslut om tillståndet. Beslutet kan överklagas till mark- och miljödomstolen.
På länsstyrelsernas webbplatser finns detaljerad information om hur du ansöker och hur tillståndsprövningen går till.
Tillsyn och egenkontroll
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet men kan överlåta tillsynen till en kommun om kommunfullmäktige begär det.
Tillsynsmyndigheten kontrollerar att lagar, föreskrifter, domar och beslut följs. Tillsynsmyndigheten ska ha regelbunden kontakt med din verksamhet och kan göra besök för att säkerställa att verksamheten uppfyller miljöbalkens krav. Myndigheten får ta ut en tillsynsavgift. Avgiften baseras på verksamhetens typ och storlek. Mer information finns på din länsstyrelses eller din kommuns webbplats.
En viktig uppgift för tillsynen är att säkerställa att du som bedriver en miljöfarlig verksamhet har bra rutiner och att det finns en väl dokumenterad egenkontroll. Mer stöd och information för din verksamhets egenkontroll finns på Naturvårdsverkets webbplats, se länk.
Om du bryter mot vissa bestämmelser i miljöbalken eller om den miljöfarliga verksamheten inte följer bestämmelserna, kan tillsynsmyndigheten besluta om en miljösanktionsavgift eller vid allvarliga överträdelser göra en polisanmälan.