Jobba, vobba och vabba – det här gäller när ditt barn är sjukt
Här tar vi upp några vanliga frågor som rör vabbande och vobbande för dig som är företagare.
Tips för dig som är företagare och behöver vabba
- Om ni är två föräldrar kan ni vabba halva dagen var.
- Om du eller den andra föräldern inte kan vabba kan till exempel en granne eller en släkting göra det.
- Om en närstående vabbar, till exempel farfar, så måste han fortfarande jobba för att ha rätt till ersättning.
Skillnaden mellan att vabba och att vobba
Vabba är när du avstår från arbete för att vara hemma och vårda ett sjukt barn och får ersättning från Försäkringskassan. Vobba innebär att du jobbar hemifrån och samtidigt tar hand om sjuka barn. När du vobbar kan du inte få ersättning från Försäkringskassan.
Du kan inte jobba när du vabbar
Om du vabbar ska du avstå helt från att arbeta. Men föräldraförsäkringen är flexibel. Du kan ju vobba en del av dagen och vabba resten av dagen. Det viktiga är att du inte får ersättning för vab från Försäkringskassan samtidigt som du arbetar i ditt företag..
Inga särskilda regler för företagare
Samma vab-regler gäller oavsett om du är företagare eller inte. Det som är viktigt att tänka på är att sättet att räkna ut ersättningen skiljer sig åt beroende på om du har ett aktiebolag eller om du har en enskild näringsverksamhet.
Om du har ett aktiebolag är det viktigt att ta ut en lön varje månad. Ersättningen från Försäkringskassan baseras på lönen.
Om du har en enskild firma räknar Försäkringskassan ut ersättningen på ett annat sätt. Då är det din inkomst av näringsverksamhet som avgör hur stor ersättningen från Försäkringskassan blir.
Om du har ett företag som du registrerade för mindre än 36 månader sedan gäller särskilda regler. Då räknar Försäkringskassan ut din ersättning utifrån vad en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått.
Dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare
Som arbetsgivare är det alltid bra att ha en dialog med sina medarbetare, till exempel om det är okej att vobba och under vilka former. Men även att det inte finns några krav på att vobba.