Gå till huvudinnehåll
Verksamt logotyp

Omnibus I

EU-kommissionen har i nuläget aviserat två så kallade omnibusförslag som ska göra det enklare för företag och minska den administrativa bördan. Det första av dessa är Omnibus I som innehåller förenklingsförslag för fyra lagstiftningar. Här berättar vi mer om dessa lagstiftningar och vad de kan innebära för dig som företagare. Omnibus I är ett förslag och beslutad lagstiftning gäller tills vidare.

Besluta

  • Senarelägga genomförandet av direktivet för de företag som omfattas av CSRD till år 2028. Förslaget omfattar stora företag som inte än börjat följa CSRD och noterade små och medelstora företag (våg 2 och 3).

Förslag

  • Endast företag med minst 1000 anställda och antingen 50 miljoner euro i omsättning eller 25 miljoner euro i balansräkning ska omfattas av CSRD. Förslaget skulle innebära att antalet företag som behöver rapportera enligt CSRD minskar med 80 procent.
  • Företag som inte längre omfattas av CSRD kan välja att rapportera frivilligt enligt en förenklad standard (VSME).
  • Ta bort minst viktiga datapunkter i ESRS samt prioritering av kvantitativa datapunkter framför beskrivande text.

Mor information:
Information om hållbarhetsrapportering hos BFN
Hållbarhetsrapportering (NFRD/CSRD) hos Finansinspektionen

Beslutat

  • Senarelägga genomförandet med ett år för de största företagen, vilket innebär att de börjar gälla den 26 juli 2028. Riktlinjerna för hur företagen ska uppfylla de nya kraven publiceras i juli 2026.

Förslag

  • Färre antal kontroller av leveranskedjan från en gång om året till en gång vart femte år.
  • Företagens due diligence-arbete begränsas till direkta affärspartners istället för hela leverantörskedjan. Icke-direkt affärspartners ska undersökas om det finns rimliga skäl att anta att negativa effekter har uppstått eller kan uppstå där.

Förslag

  • Endast företag med över 1000 anställda och 450 miljoner euro i omsättning ska ha obligatoriskt rapporteringskrav i enlighet med EU-taxonomin. Frivillig rapportering för alla andra företag.

Mer information:
EU:s taxonomi hos Finansinspektionen

Förslag

  • Endast företag som importerar mer än 50 ton per år ska rapportera och betala avgift i enlighet med CBAM. Detta skulle innebära att cirka 90 procent av alla företag som idag omfattas av CBAM-åtaganden inte kommer att göra det i framtiden. Dock innebär förändringen enligt EU-kommissionen att cirka 99% av utsläppen fortfarande kommer att omfattas av CBAM. För företag som fortfarande påverkas av CBAM föreslås regelförenklingar, med fokus på godkännande av CBAM-deklaranter och regler relaterade till CBAM-åtaganden

Mer information:
Vägledningar om CBAM hos Naturvårdsverket

Hjälpte den här sidan dig?