Gå till huvudinnehåll
Verksamt logotyp

Lagändringar 2025

Under året träder flera lagförändringar i kraft. För dig som är företagare kan det ha en stor betydelse och det är därför bra att vara både förberedd och påläst. Sidan uppdateras löpande så ett tips är att spara länken och kontrollera den med jämna mellanrum.

Några av de ändringar du behöver ha koll på är:

Nya regler att informera om ursprungsland för kött

Från den 1 mars 2025 ska restauranggäster kunna få veta var köttet som serveras kommer ifrån. De nya reglerna innebär att restauranger måste informera om ursprungsland för kylt, fryst och malet kött från nöt, svin, får, get och fjäderfä.

Mer om regler för ursprungsland på kött hos Livsmedelsverket

Den mest påtagliga förändringen med den nya uppdaterade lagen är att den har gjorts mer lättillgänglig med en språklig modernisering, tydliga ämnesrubriker och en struktur med separat paragrafnumrering för varje kapitel.

Mer om den nya patentlagen hos PRV

Idag kan du som driver enmansföretag, det vill säga aktiebolag utan anställda eller enskild näringsidkare, få sänkta arbetsgivaravgifter i 24 månader för din första anställda. Du betalar endast 10,21 % i ålderspensionsavgift på en lön upp till 25 000 kronor per månad. Den nya lagändringen innebär att stödet utökas till två anställda och lönegränsen höjs till 35 000 kronor per månad.

Växa-stöd, särskild beräkning av arbetsgivaravgifterna på skatteverket.se

Den nya lagen innebär att du inte längre behöver ansöka om tillstånd hos Polismyndigheten om du vill driva hotell- eller pensionatsverksamhet. I stället gör du en enkel och kostnadsfri anmälan. Det här minskar regelkostnaderna eftersom du inte behöver betala ansökningsavgift eller lägga tid på att fylla i ansökningar.

Mer om att kravet på hotelltillståndet tas bort regeringen.se
Hotell och pensionat – sök tillstånd – polisen.se

Den nya lagen innebär att arbetsgivare ska lämna fler uppgifter i samband med arbetsgivardeklarationen som Försäkringskassan kan använda i kontroller av bland annat föräldrapenning. Syftet är att förbättra arbetet med att stoppa bidragsbrott.

Mer om den nya lagen för att stoppa bidragsfusket regeringen.se

Den nya lagen syftar till att förbättra möjligheterna att attrahera och behålla högkvalificerade utländska arbetstagare och underlätta deras rörlighet inom EU.

Mer om det nya blåkortsdirektivetregeringen.se

Från och med 1 januari 2025 höjs omsättningsgränsen för befrielse från moms från 80 000 kronor till 120 000 kronor.

Mer om den höjda omsättningsgränsen - regeringen.se
Deklarera moms Skatteverket.se

Från och med 1 januari kan du som är över 55 år välja kortare karenstid i sjukförsäkringen. Regeringen kommer ta bort åldersgränsen med syfte att uppmuntra fler att driva näringsverksamhet senare i livet.

Mer om kortare karenstid för dig över 55 år - regeringen.se

Från och med 1 januari kommer bidraget för arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd som betalas ut till arbetsgivare att fördubblas, det vill säga gå från 10 000 till 20 000 kronor per arbetstagare och år. Syftet med höjningen är att underlätta för arbetsgivare att ta sitt rehabiliteringsansvar och ta tillvara företagshälsovårdens expertresurser.

Arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd på forsakringskassan.se

Från och med 1 januari kommer handläggningen av utgivningsbevis för periodiska skrifter överföras från Patent- och registreringsverket (PRV) till Mediemyndigheten. Syftet med detta är att skapa en mer användarvänlig förvaltning som bättre möter dagens medielandskap, där gränserna mellan olika medieformer alltmer suddas ut.

Utgivningsbevis och databaser hos Mediemyndigheten

Ändrade villkor och utökad ram för de särskilda exportkreditgarantierna till Ukraina

Det maximala beloppet som EKN kan ställa ut garantier för höjs från 333 miljoner kronor till 888 miljoner kronor, för att täcka förluster under garantiperioden 2025-2028. EKN får möjlighet att täcka uteblivna betalningar för såväl export av varor som tjänster till köpare i Ukraina.

Frågor och svar om exportkreditgarantierna hos EKN