Gå till huvudinnehåll

Välj företagsform och registrera ditt företag

Här kan du jämföra de olika företagsformerna och gå vidare och registrera ditt företag. Vilken företagsform som passar dig kan bero på olika saker. Ska du ska starta företag tillsammans med andra? Vilket ekonomisk ansvar är du beredd att ta?
illustration för aktiebolag

Aktiebolag

Ett aktiebolag kan du starta själv eller ihop med en eller flera andra aktieägare. För att starta ett aktiebolag behöver du en kapitalinsats på 25 000 kronor.

Så startar och registrerar du ett aktiebolag

Enskild näringsverksamhet

Som enskild företagare är det bara du själv som kan vara firmatecknare. Du är personligt ansvarig för företagets ekonomi. Det är valfritt att registrera företagsnamnet.

Så startar och registrerar du enskild näringsverksamhet

illustration-huvud med olika ideér
illustration-två pusselbitar

Handelsbolag

Ett handelsbolag startar du tillsammans med en eller flera andra delägare. Delägarna kan vara privatpersoner eller företag. I ett handelsbolag är delägarna alltid personligt och solidariskt ansvariga.

Så startar och registrerar du ett handelsbolag

Kommanditbolag

Ett kommanditbolag startar du ihop med en eller flera andra. Kommanditbolag är en särskild form av handelsbolag där vissa delägares ansvar är begränsat till vad de har satsat i företaget.

Så startar och registrerar du ett kommanditbolag

illustration-två kvinnor i grönt och orange
illustration-kaffemugg

Vill du registrera en förening?

Om du vill starta en förening så kan du här hitta mer information om hur det fungerar och vilka föreningsformer som finns.

Registrera en förening

Jämför de olika företagsformerna

Svep
Tabellen ger dig en översikt över de vanligaste företagsformerna.
Enskild näringsverksamhetHandelsbolagKommanditbolagAktiebolagEkonomisk förening
Juridisk personNejJaJaJaJa
Antal ägareEndast 1 person Minst 2 personer eller företag Minst 2 personer eller företagMinst 1 person eller företag Minst 3 personer eller företag
Ägarnas ansvarNäringsidkaren ansvarar personligen för de avtal som tecknas och för företagets skulderEtt handelsbolag kan ingå avtal. Bolagsmännen är ansvariga om företaget inte kan betala sina skulder. Ett kommanditbolag kan ingå avtal. Komplementären är ansvarig om företaget inte kan betala sina skulderEtt aktiebolag kan ingå avtal och ansvarar för skulderna. Föreningen kan ingå avtal och ansvarar för skulderna.
KapitalkravNejNejKomplementär: nej Kommanditdelägare: minst 1 kr Minst 25 000 krJa, i form av en kontantinsats
FöreträdareDen enskilda näringsidkaren BolagsmännenKomplementärenStyrelsenStyrelsen
RegistreringHos Bolagsverket och SkatteverketHos Bolagsverket och SkatteverketHos Bolagsverket och SkatteverketHos Bolagsverket och SkatteverketHos Bolagsverket och Skatteverket
NamnskyddI länetI länetI länetI hela landetI hela landet
SkatteformerF-eller FA-skatt (FA-skatt vid inkomster både från näringsverksamhet och anställning)Bolaget: F-skatt, Bolagsmän: SA-skatt (särskild debiterad A-skatt)Bolaget: F-skatt, Bolagsmän: SA-skatt (särskild debiterad A-skatt) Bolaget: F-skatt, Ägarna: A-skatt (anställda) Föreningen: F-skatt, Medlemmarna: A-skatt (anställda)
BeskattningNäringsidkaren beskattas för överskottet (inkomstskatt + egenavgifter). Bolagsmännen beskattas för sin del av bolagets överskott (inkomstskatt+ egenavgifter).Bolagsmännen beskattas för sin del av bolagets överskott (inkomstskatt+ egenavgifter). Bolaget beskattas för vinsten (bolagsskatt). Ägarna beskattas för uttagen lön och eventuell utdelning (inkomstskatt+ ev. kapitalinkomstskatt)Föreningen beskattas för vinsten (bolagsskatt). Medlemmarna beskattas för uttagen lön och eventuell utdelning (inkomstskatt+ kapitalinkomstskatt)
Årsredovisning och revisorÅrsbokslut ska upp rättas. Det finns inget krav på revisor.Har handelsbolaget andra företag (juridiska personer) av viss storlek som delägare ska handelsbolaget upprätta årsredovisning och ha revisor. Har kommanditbolaget andra företag (juridiska personer) av viss storlek som delägare ska kommanditbolaget upprätta årsredovisning och ha revisor. Aktiebolag ska lämna årsredovisning till Bolagsverket och i vissa fall revisionsberättelse. Aktiebolag under en viss storlek kan välja att inte ha revisor. Årsredovisning ska upprättas och revisor ska finnas.
Fördelning av vinst och förlust Normalt endast till näringsidkaren. Undantag make, maka och sambo med gemensamma barn.Enligt avtal om sådant finns. Om inget avtal finns gäller lika fördelning. Enligt avtal om sådant finns. Om inget avtal finns och bolagsmännen inte kan enas om fördelningen ska frågan avgöras av domstol. Vinst kan delas ut till aktieägarna i form av utdelning. Vinst kan fördelas mellan medlemmarna i form av utdelning.
Sjukpenninggrundande inkomstÖverskottetÖverskottet för bolagsmännen var och en för sigÖverskottet för bolagsmännen var och en för sigUttagen lön Uttagen lön
Karenstid1, 7, 14, 30, 60 eller 90 dagar1, 7, 14, 30, 60 eller 90 dagar1, 7, 14, 30, 60 eller 90 dagarKarensavdragKarensavdrag
Pensionsgrundande inkomstÖverskottetÖverskottet för bolagsmännen var och en för sigÖverskottet för bolagsmännen var och en för sigUttagen lönUttagen lön
Anmäla verklig huvudmanNejJaJaJaJa

Vanliga frågor om olika företagsformer

Vanliga frågor om olika företagsformer