Undersökningar som görs av livsmedelslaboratorier

Ackreditering av laboratorier som utför undersökningar av livsmedel.

Så ansöker du

Ansökan skickas till Swedac. 

Styrelsen för Ackreditering & Teknisk Kontroll Swedac
Adress:
Styrelsen för Ackreditering & Teknisk Kontroll Swedac
Box 878
501 15 BORÅS
Telefon:
0771-99 09 00
E-post:

Information om ackreditering

Swedac ackrediterar laboratorier, certifieringsorgan och kontrollorgan. Ackreditering är ett bevis på att ett laboratorium har granskats och godkänts av en oberoende organisation, som i sin tur uppfyller internationella krav på ackrediteringsorgan.

För att bli ackrediterad som laboratorium måste laboratoriet dels uppvisa ett kvalitetssystem som uppfyller kraven i standarden, dels ha teknisk kompetens för de metoder som laboratoriet söker ackreditering för. Kompetens kan värderas genom resultat från jämförande provningar med andra laboratorier. Sådana provningsjämförelser eller interkalibreringar arrangeras regelbundet i både Sverige och övriga världen.

Ackreditering och tillsyn

Swedac prövar ansökan om ackreditering och utövar tillsyn över av laboratorier som utför undersökningar av livsmedel. Swedac utövar dock ingen tillsyn ifråga om livsmedel.