Gå till huvudinnehåll

Vad gäller i din bransch?

Här hittar du tips och information riktad till dig som ska starta företag inom vissa branscher. Tänk på att informationen inte är en heltäckande guide för varje bransch utan ett komplement till vår allmänna information om att starta företag.
Man pratar i telefon och tittar på en dator

Ta reda på vilka tillstånd du kan behöva

Det är viktigt att du tar reda på om din verksamhet kräver tillstånd eller någon form av anmälan till myndigheterna. Det kan också ställas krav på dig som ska driva verksamheten eller på lokalen du ska använda. 

Behöver du tillstånd för din verksamhet? 

Hitta tillstånd

Skapa en checklista för att starta företag

Skapa en checklista som är anpassad till din nuvarande situation och bransch. Checklistan ger dig en översikt över tillstånd du behöver och information om vart du ska vända dig. 

Checklistor för din bransch

illustration-penna och checklista
En kvinna drejar.

Kulturella och kreativa branscher

Är du verksam inom exempelvis musik, design eller konst och ska starta eget företag? Här finns samlade länkar till organisationer som kan ge dig stöd och råd inom branschen. 

Organisationer för kreativa och kulturella branscher

Kräver ditt arbete legitimation eller behörighet?

För att få arbeta i reglerade yrken, till exempel som sjuksköterska eller som elinstallatör, krävs att du har någon form av legitimation eller behörighet. Här kan du se vilka yrken som är reglerade och vart du ska vända dig för att få din behörighet godkänd. 

Reglerade yrken

Elektriker förbereder nätverkskabel
Vägledande skyltar

Företag inom besöksnäringen

Är du företagare inom besöksnäringen? Här har vi samlat information och tjänster som kan hjälpa dig, bland annat med att utveckla ditt företag mer hållbart. 

Besöksnäringen