Starta företag som utländsk medborgare
Om du är utländsk medborgare och vill starta företag i Sverige är det olika regler som gäller, beroende på om du är medborgare i ett annat EU/EES-land eller inte. Det är också olika regler beroende på om verksamheten ska drivas på plats i Sverige eller från utlandet.
Viktiga punkter när du startar företag som utländsk medborgare
Ansök om uppehållstillstånd
Är du medborgare i ett annat EU/ESS-land har du rätt att bo och arbeta i Sverige utan uppehållstillstånd. Om du ska starta företag här gör du det efter samma regler som en svensk medborgare.
Är du medborgare i ett land utanför EU/EES behöver du ha uppehållstillstånd i Sverige för att kunna starta företag här. Ditt uppehållstillstånd ska vara klart innan du reser till Sverige och det måste gälla i minst tre månader.
1. Ansök om samordningsnummer
Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för dig som inte är eller har varit folkbokförd i Sverige. Du ansöker om ett samordningsnummer via en e-tjänst eller på blankett till Skatteverket. Du måste också boka tid på ett servicekontor för identitetskontroll.
Rådgivning och hjälp
Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen erbjuder stöd vid nystartad näringsverksamhet.
Nyföretagarcentrum
Nyföretagarcentrum ger kostnadsfri och personlig rådgivning om bland annat affärsidé, budget och marknadsföring.
2. Förbered din start
Det är mycket att tänka på när man ska starta företag. På länken hittar du tips och råd för att planera din start. Till exempel finns information om hur du gör en affärsplan och utvecklar din affärsidé.
3. Välj företagsform och registrera företaget hos Bolagsverket
Vilken företagsform som passar dig kan bero på olika saker, som om du ska starta företag ensam eller tillsammans med andra. Alla företagsformer utom enskild näringsverksamhet behöver du registrera hos Bolagsverket.
Välj företagsform och registrera ditt företag
4. Registrera företaget hos Skatteverket
Du registrerar ditt företag genom att ansöka om F-skatt, moms- och arbetsgivarregistrering hos Skatteverket. Det gör du genom att antingen använda en e-tjänst eller fylla i en blankett.
Registrering av utländska företag i Sverige hos Skatteverket
Skatteanmälan - begränsad skattskyldighet i Sverige (SKV 4632) hos Skatteverket
Om du har ett svenskt personnummer kan du logga in och använda tjänsten.
Ordna dokument från utlandet
För att Skatteverket ska godkänna någon för F-skatt får det inte finnas några skulder för skatter och avgifter. Det gäller även skatter och avgifter i utlandet. Du behöver därför skicka in handlingar som visar att du inte har några sådana skulder.
Handlingarna får inte vara äldre än tre månader från det att du ansöker om F-skatt. Du får handlingarna från ansvarig myndighet i det land där du har vistats de senaste två åren.
Utländska juridiska personer och alla företagsledare i bolaget behöver också lämna en sådan handling.
Mer om att driva företag som utländsk medborgare
Bor du utomlands och ska driva näringsverksamhet i Sverige kan du läsa mer om vad som gäller hos Skatteverket här.
Sidan Internationellt hos Skatteverket
Har du ett utländskt företag och ska driva näringsverksamhet i Sverige, kan det ske genom filial.