Konkurs av aktiebolag
När bolaget inte kan betala sina skulder försätts det i konkurs. Du som företrädare kan själv ansöka om konkurs eller så kan någon som bolaget är skyldig pengar (borgenär) göra det. Ansökan skickas till tingsrätten som beslutar om konkurs och utser en konkursförvaltare.
Viktiga punkter vid konkurs av aktiebolag
1. När företaget börjar gå dåligt
När det egna kapitalet är mindre än hälften av det registrerade aktiekapitalet måste styrelsen göra en kontrollbalansräkning som sedan granskas av en revisor. En bolagsstämma ska sedan avgöra om bolaget ska likvideras eller gå i konkurs. En förutsättning för likvidation är att bolaget kan betala sina skulder. Om bolaget inte kan betala sina skulder ska det försättas i konkurs. Som företrädare för ett bolag har du ett ansvar att se till att du har handlat i enlighet med de regler som gäller när ett företag börjar få skulder.
2. Ansök om konkurs
För att ansöka om konkurs behöver bolaget vara på så kallat obestånd. Det betyder att bolaget inte kan betala sina skulder och att det inte är tillfälliga betalningssvårigheter. Ansökan gör du hos tingsrätten på den ort där bolaget har sitt säte. Tingsrätten beslutar om konkursen och utser en konkursförvaltare. Tingsrätten meddelar Bolagsverket som registrerar att konkursen är inledd.
Konkursförvaltaren tar över och hanterar bolagets tillgångar och skulder. Det är konkursförvaltaren som bestämmer om verksamheten ska drivas vidare.
Ansök om egen konkurs - för juridisk person hos Sveriges Domstolar
3. Skatteverket avregistrerar
Skatteverket får ett meddelande från Bolagsverket om att konkursen är inledd. Då kommer bolagets F-skatt återkallas samt moms och arbetsgivare avregistreras.
Debiterad preliminärskatt
Skatteverket kommer att avsluta den debiterade preliminärskatten från konkursdatumet. Vill du ändra de tidigare redovisningsperioderna kan du begära omprövning genom att lämna en preliminär inkomstdeklaration.
Preliminär inkomstdeklaration 2 för juridiska personer (SKV 4313) på skatteverket.se
4. Lämna deklarationer
Du som företrädare för ett bolag är skyldig att lämna alla inkomst-, moms- och arbetsgivardeklarationer fram till dagen då bolaget försattes i konkurs. Sedan tar en konkursförvaltare över redovisningen.
Underskott som fanns i bolaget före konkursen får inte dras av. Bolaget måste också återföra eventuella periodiserings- och ersättningsfonder.