Likvidation av aktiebolag
Likvidation innebär att ett företag avslutas och tillgångarna omvandlas till pengar. Pengarna används bland annat för att betala skulder.
Viktiga punkter när du likviderar ett aktiebolag
1. Bolagsstämman beslutar om likvidation
Bara bolagsstämman kan besluta om frivillig likvidation. Beslutet gäller omedelbart, om inget annat sägs i beslutet.
Frivillig likvidation av aktiebolag på bolagsverket.se
2. Bolagsstämman anmäler likvidationen
Bolagsstämman ska anmäla likvidationen till Bolagsverket. Bolagsstämman kan då lämna sitt förslag på likvidator till Bolagsverket, som prövar om den föreslagna likvidatorn kan utses.
Likvidator i aktiebolag på bolagsverket.se
3. Likvidatorn avvecklar företaget
Likvidatorn ersätter företagets styrelse och verkställande direktör, och avvecklar företaget. Bolagsverket utser en likvidator. Det kan vara en likvidator som företaget har föreslagit.
Du kan överklaga beslutet om vilken likvidator som Bolagsverket har utsett. När du får beslutet får du också information om hur det går till att överklaga.
Lämna K10-bilaga i fåmansföretag
Delägare som äger kvalificerade andelar i ett mindre aktiebolag, ett så kallat fåmansföretag, ska fortsätta lämna en K10-bilaga tillsammans med sin privata inkomstdeklaration fram till likvidationen är avslutad. Om ägarförhållandet har förändrats i bolaget behöver likvidatorn anmäla det till Skatteverket.
Likvidatorn ska:
- ändra debiterad preliminärskatt
- avregistrera bolaget från F-skatt, moms och som arbetsgivare
- avanmäla kassaregister och personalliggare
- avregistrera punktskatt
- avregistrera ombud.
När företaget är upplöst anmäler likvidatorn till Bolagsverket att likvidationen är avslutad.
Företagets namn är inte längre skyddat
När bolaget upphör, upphör också rätten till företagets namn om inte någon skyddar det, exempelvis genom ett registrera det som särskilt företagsnamn till ett annat företag. Ett särskilt företagsnamn är ett extra företagsnamn för en del av företagets verksamhet. Vissa företagsnamn kan också skyddas som varumärken.
Bolagsverket kan besluta om tvångslikvidation
Ett aktiebolag kan tvingas gå i likvidation, så kallad tvångslikvidation, om det inte uppfyller kraven som finns i aktiebolagslagen, till exempel om:
- det egna kapitalet understiger vissa lagstadgade krav
- aktiebolaget saknar behörig styrelse eller revisor
- aktiebolaget inte har sänt in årsredovisningen till Bolagsverket i tid.
Det är Bolagsverket eller allmän domstol som beslutar om tvångslikvidation och du har möjlighet att överklaga beslutet. När du får beslutet får du också information om hur det går till att överklaga.