Gå till huvudinnehåll

Avregistrering vid försäljning av enskild näringsverksamhet

När du säljer din verksamhet ska du avregistrera dig från F-skatt, moms och som arbetsgivare. Du ska också avanmäla ditt kassaregister och avregistrera ombud.

När du säljer ditt företag behöver du återkalla företagets F-skatt och avregistrera det som arbetsgivare och från moms. Du ska lämna moms- och arbetsgivardeklarationer fram till det datum Skatteverket avregistrerar dig. Om du inte har något att redovisa ska du fylla i noll (0). Det gör du i vår tjänst. För att göra allt det i samma anmälan ska du använda tjänsten för avregistrering.

Avregistrera via blankett

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsterna kan du använda pappersblanketter för att avregistrera ditt enskilda företag från F-skatt, moms, som arbetsgivare och ändra uppgifter.

Avsluta enskild näringsverksamhet via blankett hos Skatteverket

Betala rätt preliminär skatt

Den preliminära skatt som du idag betalar stämmer troligen inte längre när du säljer ditt företag. Det beror på att ditt företags resultat påverkas av försäljningen samt fonder som ska återföras till beskattning. För att betala rätt preliminär skatt bör du därför lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration.

Om du inte lämnar en ny preliminär inkomstdeklaration ska du fortsätta betala samma preliminära skatt som tidigare. Annars riskerar du att det blir en skatteskuld som överlämnas till Kronofogdemyndigheten för indrivning.

Avsluta enskild näringsverksamhet hos Skatteverket

Avanmäl kassaregister hos Skatteverket

När du avregistrerar ditt företag ska du även avanmäla ditt kassaregister. Det gör du i e-tjänsten Kassaregister på Skatteverkets webbplats.

E-tjänsten Kassaregister hos Skatteverket

Avregistrera ombud

Har du anmält någon som är behörig att titta på eller lämna uppgifter åt dig via Skatteverkets e-tjänster? Om du inte länge vill att behörigheten ska gälla ska du anmäla till Skatteverket att personen ska avregistreras.

Avregistrera ombud via e-tjänsten hos Skatteverket

Om du har registrerat din enskilda näringsverksamhet hos Bolagsverket, överlåter verksamheten och vill ändra innehavare ska du anmäla detta i tjänsten. Att anmäla en avregistrering kostar ingenting. När Bolagsverket har avregistrerat företaget skickas ett registreringsbevis till dig där du ser vilket datum företaget avregistrerades.
Du eller köparen av verksamheten måste även anmäla till Bolagsverket att verksamheten och företagsnamnet ska övertas. Det gör du genom att registrera en ny enskild verksamhet och för detta tar Bolagsverket ut en avgift. 

Meddela fler myndigheter

Kom ihåg att du kan behöva meddela fler myndigheter att du avslutar din verksamhet, om du tidigare registrerat verksamheten hos dem.