Gå till huvudinnehåll

Avregistrering vid försäljning av enskild näringsverksamhet

När du säljer din verksamhet måste du göra vissa avregistreringar, som att begära att F-skattgodkännandet återkallas och att avanmäla ditt kassaregister. Det finns även andra avregistreringar du kan behöva göra och dessa gör du enklast här i våra tjänster.

Återkalla F-skatt och avsluta arbetsgivarregistrering och momsregistrering

När du säljer ditt företag behöver du återkalla företagets F-skatt och avregistrera det som arbetsgivare och från moms. För att göra allt det i samma anmälan ska du använda tjänsten för avregistrering.

Om du vill vänta med att avsluta delar av registreringarna ska du göra en ändringsanmälan för att avsluta de registreringar som inte längre är aktuella. Innan du säljer företaget ska du avsluta alla registreringar, men det är möjligt att göra det stegvis.

Begär att godkännande för F-skatt återkallas

När du säljer din verksamhet ska du begära att ditt godkännande för F-skatt återkallas. 

Avsluta arbetsgivarregistrering när du inte längre har någon anställd

När du inte längre har någon anställd personal i ditt företag ska du avregistrera dig som arbetsgivare.

Du ska redovisa arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen i arbetsgivardeklarationen. Avregistreringsdagen framgår av Skatteverkets meddelande om avregistrering.

Om du inte har betalat ut några löner anger du detta genom att fylla i noll (0) vid rutan "Summa arbetsgivaravgifter" samt noll (0) i rutan "summa avdragen skatt". 

Avsluta momsregistrering när du säljer ditt företag

När du säljer din momspliktiga verksamhet ska du avregistrera företaget från moms. Du redovisar momsen för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen i momsdeklarationen. Avregistreringsdagen framgår av Skatteverkets meddelande om avregistrering. Moms på fordringar och skulder ska du ta med i sista momsdeklarationen. Det gäller oavsett om du använder bokslutsmetoden eller faktureringsmetoden.

Har du ingen moms att redovisa fyller du i noll (0) i rutan "Moms att betala eller få tillbaka".

Avregistrera via blankett

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsterna kan du använda pappersblanketter för att avregistrera ditt enskilda företag från F-skatt, moms, som arbetsgivare och ändra uppgifter.

Avsluta enskild näringsverksamhet via blankett hos Skatteverket 

Avanmäl kassaregister hos Skatteverket

När du avregistrerar ditt företag ska du även avanmäla ditt kassaregister. Det gör du i e-tjänsten Kassaregister på Skatteverkets webbplats.

E-tjänsten Kassaregister hos Skatteverket

Ändra hos Bolagsverket

Om du har registrerat din enskilda näringsverksamhet hos Bolagsverket, överlåter verksamheten och vill ändra innehavare ska du anmäla detta i tjänsten. Att anmäla en avregistrering kostar ingenting. När Bolagsverket har avregistrerat företaget skickas ett registreringsbevis till dig där du ser vilket datum företaget avregistrerades.

Du eller köparen av verksamheten måste även anmäla till Bolagsverket att verksamheten och företagsnamnet ska övertas. Det gör du genom att registrera en ny enskild verksamhet och för detta tar Bolagsverket ut en avgift. 

Ta bort särskild skatteadress och besöksadress

Om du har en särskild skatteadress eller besöksadress registrerad hos Skatteverket och ska avregistrera adressen gör du det genom tjänsten för att ändra kontaktuppgifter. Om du tidigare har anmält om total avregistrering av ditt företag, avregistreras adressen automatiskt och du behöver inte anmäla om borttag även här.

Avregistrera ombud

Har du anmält någon som är behörig att titta på eller lämna uppgifter åt dig via Skatteverkets e-tjänster? Om du inte länge vill att behörigheten ska gälla ska du anmäla till Skatteverket att personen ska avregistreras.

Avregistrera ombud via e-tjänsten hos Skatteverket

Kom ihåg att du kan behöva meddela fler myndigheter att du avslutar din verksamhet, om du tidigare registrerat verksamheten hos dem.