Gå till huvudinnehåll

Nyheter

Här kan du läsa nyheter om aktuella ämnen för dig som vill starta eller driver företag.

Snart slipper du spara papperskvitton

23 maj 2024 Bokföringslagen uppdateras och kravet på att spara papperskvitton slopas. Det beslutade riksdagen den 22 maj.

MSB uppmanar: Förbered ditt företag

23 april 2024 Försämrat säkerhetspolitiskt läge och nya samhällsutmaningar, det är bakgrunden till MSB:s nya informationskampanj till företag. Syftet är att du som företagare ska fundera över din roll om krisen eller kriget kommer. Det är viktigt för Sverige – och för ditt företag.

Att lyckas med ett generationsskifte

25 mars 2024 Står du inför ett stundande ägar- och generationsskifte? Kanske är detta något du tänkt på i flera år eller en idé som dykt upp i samband med en stor förändring av företaget. För familjeföretaget Kvistberga blev just en stor omställning plötsligt en möjlighet när nästa generation valde att utveckla och driva bolaget vidare.

Små och medelstora företag kan ansöka om stöd för energieffektivisering

22 mars 2024 EENergy delar ut över 900 bidrag på upp till 10 000 euro till små och medelstora företag (SMF) för insatser som minskar energiförbrukningen med minst 5 procent. Projektet är EU-finansierat och sträcker sig över hela Europa.

Viktiga datum för dig som ska deklarera enskild firma

5 mars 2024 Här har vi listat viktiga datum och länkar som är bra att ha koll på för dig som ska deklarera enskild firma. Du kan även se en kort film som beskriver hur preliminärskatt, inkomstdeklaration och slutskattebesked hänger ihop.

Snart blir det möjligt för företag och föreningar att hålla stämmor helt digitalt

14 december 2023 Efter årsskiftet blir det möjligt att hålla bolags- och föreningsstämmor helt digitalt. Detta ska då framgå i bolagsordningen eller stadgarna.

Fler företag ska ha kanaler för visselblåsning

11 december 2023 Alla arbetsgivare med minst 50 anställda ska ha lanserat en visselblåsarfunktion senast den 17 december 2023. De interna rapporteringskanalerna för visselblåsning ska kunna användas av en bred krets för att slå larm om missförhållanden på arbetsplatsen.

Egna företagare riskerar lägre pension än anställda

5 december 2023 25 procent lägre pension jämfört med anställda med kollektivavtal, så stor kan skillnaden bli för dig som egen företagare. Om du som egen företagare vill ha motsvarande pension måste du spara själv. Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, tipsar om vad som är bra att känna till när du som egen företagare sparar till din pension.

Företag drabbas när bluffmakare utnyttjar myndigheters varumärke

30 november 2023 Just nu använder bedragare myndigheters varumärken för att lura dig som företagare. Därför vill vi uppmana dig att vara extra vaksam på meddelanden i form av till exempel mejl och sms som ser ut att komma från en myndighet.

Skriv rätt pris när du sänker priset på dina produkter

29 november 2023 När du sänker priset på en produkt räcker det inte med att du visar ordinarie pris som jämförelse. Du måste även berätta vad priset har varit som lägst under de senaste 30 dagarna.

Väskförbud på alla större evenemang

2 november 2023 Från och med 1 november har Polisen beslutat om väskförbud på större evenemang i Sverige. Beslutet är taget på grund av den höjda terrorhotnivån och rådande läget i samhället. Det här ställer högre krav på dig som arrangerar evenemang då du ansvarar för att de nya villkoren uppfylls.

Snart måste serveringar erbjuda återanvändbara förpackningar för hämtmat

20 oktober 2023 Säljer du mat eller dryck för avhämtning? Från den 1 januari 2024 måste du erbjuda din kund möjligheten att få maten i en återanvändbar matlåda och drycken i en återanvändbar mugg. Dessutom måste kunden kunna lämna tillbaka förpackningen för diskning. Förändringen införs för att minska resursförbrukningen och nedskräpningen.

Så påverkas du som företagare av Rysslands invasion av Ukraina

1 mars 2022 På grund av invasionen så har EU infört sanktioner mot Ryssland. Om ditt företag bedriver handel med Ryssland kan du påverkas av restriktionerna. Sanktionerna gäller för försäljning, leverans, överföring och export av många varor och tjänster. Här hittar du också viktig information om rådande exportrestriktioner, IT-säkerhet och hur du gör om du vill anställa en person från Ukraina.