Brandfarliga varor
Så ansöker du
Ansökan om tillstånd skickas till den kommun där hanteringen kommer att ske (oftast till räddningsstjänsten). Ansökningsblankett finns ofta på kommunens hemsida och skickas tillsammans med de handlingar som tillståndsmyndigheten behöver för att kunna bedöma om verksamheten har förutsättningar att kunna bedrivas enligt lagstiftningens krav.
Ansökningsavgiften varierar beroende på i vilken kommun verksamheten ska bedrivas. Det är respektive kommun som bestämmer avgiften som ska täcka kostnaden för handläggning av ansökan.
Vilka handlingar som ska bifogas ansökan för brandfarliga gaser och vätskor finns angivet i handboken till tillståndsföreskrifterna.
Information om tillståndet
Verksamheter och privatpersoner som hanterar brandfarliga varor kan behöva söka tillstånd för sin hantering. Utgångspunkten i lagen är att all hantering av brandfarliga varor är tillståndspliktig. Men MSB har föreskrivit om undantag från tillståndsplikten. För brandfarliga gaser och vätskor finns undantagen i MSB:s föreskrifter MSBFS 2013:3 samt i tillhörande handbok om tillstånd.
Syftet med tillståndsprövningen är att kommunen ska kunna kontrollera att hanteringen sker på ett för samhället säkert sätt i enlighet med lagstiftningens krav. Tillståndet syftar även till att kommunen ska få kännedom om hanteringen.
Till brandfarliga varor räknas brandfarliga vätskor, brandfarliga gaser och vissa relaterade ämnen som kallas brandreaktiva varor. Detta framgår av MSB:s föreskrifter MSBFS 2010:4. Exempel på brandfarliga varor är dieselolja, bensin, spolarvätska, gasol, acetylen och väteperoxid.
Med hantering menas till exempel tillverkning, bearbetning, behandling, förpackning, förvaring, interntransport, användning, omhändertagande, återvinning, destruktion, förstöring och försäljning.
Det ska finnas en föreståndare utsedd om man har en tillståndspliktig hantering av brandfarlig vara. Föreståndaren är en person som under tillståndshavarens ansvar verkar för att hanteringen sker enligt gällande regler och inom tillståndets ramar. Föreståndaren ska vara väl insatt i riskerna med hanteringen och ha god kunskap om de brandfarliga varorna som hanteras samt om tillämplig lagstiftning.
Krav
För att beviljas tillstånd ställs krav utifrån verksamhetens omfattning. Bland annat måste verksamheten visa att i en riskutredning att samtliga risker som finns på grund av hanteringen är omhändertagna så att verksamheten kan bedrivas på ett säkert sätt.
En ny anläggning kan börja byggas efter det att du har fått tillstånd från kommunen. När anläggningen är färdigställd kan kommunen också behöva avsyna den på plats innan den får tas i drift, det vill säga innan de brandfarliga varorna tas in i anläggningen. Vid avsyningen kontrolleras att anläggningen är byggd enligt det underlag som angavs i ansökan, att den är klar och att den uppfyller lagstiftningens krav.
Regelverk
Hantering av brandfarliga varor regleras i lagen (2010:1011) och förordningen (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor, samt ett antal föreskrifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Tillståndsgivare och tillsyn
Kommunen är tillståndsgivare och utövar tillsyn.