Gå till huvudinnehåll

Egna företagare riskerar lägre pension än anställda

25 procent lägre pension jämfört med anställda med kollektivavtal, så stor kan skillnaden bli för dig som egen företagare. Om du som egen företagare vill ha motsvarande pension måste du spara själv. Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, tipsar om vad som är bra att känna till när du som egen företagare sparar till din pension.

Som egen företagare måste du spara själv för att kompensera för den tjänstepension de flesta anställda får. 

– Anställda med kollektivavtal får 4,5-6 procent av sin lön upp till 46 438 kronor per månad inbetald till sin tjänstepension av arbetsgivaren. På inkomster över det betalas det in mellan 30 och 31,5 procent. Som egen företagare kan det vara ett bra riktmärke att utgå ifrån när du planerar ditt sparande till pension, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Tjänstepensionen har en väldigt stor betydelse, men den största delen kommer oftast från den allmänna pensionen. 

– För att du ska få samma allmänna pension som om du vore anställd behöver du som har aktiebolag ta ut lön och du som driver enskild näringsverksamhet ha ett överskott. Det finns två olika pensionsavgifter som tillsammans ger allmän pension. Dessa avgifter och skatter ingår i arbetsgivar- och egenavgiften samt i den preliminärskatt du betalar till Skatteverket, säger Monica.

Olika sätt att spara till pension

Det finns flera olika sätt att spara till pension för dig som egen företagare. 

– Det är viktigt att känna till att du som driver enskild firma, det vill säga har inkomst av näringsverksamhet, visserligen får göra avdrag för privat pensionssparande i din deklaration till Skatteverket. Avdraget sänker dock ditt överskott som är grunden för din allmänna pension och många andra socialförsäkringsförmåner som föräldrapenning och sjukpenning. Undvik därför att göra avdrag för privat pensionssparande i deklarationen till Skatteverket så länge du har ett överskott som är lägre än 599 250 kronor per år före skatt 2023, säger Monica. 

Driva företaget vidare efter att du har börjat ta ut pension

Även om du börjat ta ut din pension kan du driva företaget vidare. Beroende på när du är född får du från en viss ålder ett förhöjt jobbskatteavdrag för äldre, vilket gör att du betalar lägre skatt på din lön eller överskott. Vid den ålder du får del av det förhöjda grundavdraget får du också lägre arbetsgivaravgifter och egenavgifter och betalar då endast ålderspensionsavgiften som är 10,21 procent. Det förhöjda grundavdraget innebär lägre skatt på både lön, inkomst av näringsverksamhet och pension.  

 • Anställda med kollektivavtal får 4,5-6 procent av sin lön upp till 46 438 kronor per månad inbetalat till sin tjänstepension av arbetsgivaren. På inkomster över det betalas det in mellan 30 och 31,5 procent. Det kan vara ett riktmärke när du som egen företagare ska planera ditt sparande.
   
 • Du som egen företagare behöver ta ut lön från ditt aktiebolag eller överskott i din enskilda firma/handelsbolag samt betala in avgifter och skatter för att tjäna in pengar till din allmänna pension.
   
 • Håll koll på avgifterna. Oavsett vilken sparform du väljer kan globala aktieindexfonder vara ett bra alternativ för långsiktigt sparande till pension. En låg årlig avgift för globala aktieindexfonder på den svenska fondmarknaden är 0,2 procent, det kan du ha som riktmärke. 
   
 • Överväg att driva företaget vidare efter 66. Även om du börjat ta ut din pension kan du driva företaget vidare. Beroende på när du är född får du från en viss ålder ett förhöjt jobbskatteavdrag för äldre, vilket gör att du betalar lägre skatt på din lön eller överskott. Vid den ålder du får del av det förhöjda grundavdraget får du också lägre arbetsgivaravgifter och egenavgifter och betalar då endast ålderspensionsavgiften som är 10,21 procent. Det förhöjda grundavdraget innebär lägre skatt på både lön, inkomst av näringsverksamhet och pension. 
   
 • Logga in på Mina sidor för att få en uppfattning om din framtida pension vid olika pensionsåldrar. Utifrån det kan du avgöra om du behöver och har möjlighet att spara själv till din pension.

Logga in på Mina sidor  pensionsmyndigheten.se