Gå till huvudinnehåll
Verksamt logotyp

Skicka ett meddelande

Skicka ett meddelande

Har du ett pågående ärende, skriv ärendenummer eller kvittensnummer för snabbare hantering.

Om du blir sjuk

Om du inte kan driva ditt företag under en period på grund av att du är sjuk kan du få ersättning från Försäkringskassan. Hur mycket ersättning du får beror på hur mycket lön eller överskott du tar ut från ditt företag.

Sjukanmäl dig den första sjukdagen

Om du har enskild näringsverksamhet, handelsbolag eller kommanditbolag, är du inte anställd. Det innebär att om du blir sjuk, ska du sjukanmäla dig hos Försäkringskassan första sjukdagen. Det gäller oavsett om du skulle ha arbetat den dagen eller inte. Skulle du bli sjuk under semestern, ska du även anmäla det för att få sjukpenning.

Sjukanmäl dig hos Försäkringskassan

Ansök om sjukpenning

När du har sjukanmält dig kan du ansöka om sjukpenning.

Hur du sjukanmäler och vilka uppgifter du behöver lämna hos Försäkringskassan

Så räknas ersättningen ut

När du har enskild näringsverksamhet, handelsbolag eller kommanditbolag bestämmer Försäkringskassan din sjukpenninggrundande inkomst utifrån hur stor din inkomst förväntas bli.

Om du har ett nystartat företag och låga inkomster, kan du under de första tre åren få en SGI som motsvarar den som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått. Det kallas för uppbyggnadsskede. Det är Försäkringskassan som beslutar om du har rätt till ett uppbyggnadsskede. Du måste ha börjat arbeta i ditt företag för att få rätt till ett uppbyggnadsskede.

SGI-guiden hos Försäkringskassan

Så mycket får du i ersättning

I Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt se ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och andra ersättningar. Du får knappt 80 procent av det du tänker ta ut som lön från företaget och högst 1218 kronor per dag.

Du som har ett aktiebolag anger att du jobbar på privat företag.

Till Ersättningskollen.se

Karensdagar

Karensdagar är dagar i början av en sjukskrivning som du inte får ersättning för. Du som är egenföretagare kan själv välja om du vill ha 1, 14, 30, 60 eller 90 dagars karenstid. Om du inte gör något val har du automatiskt 7 karensdagar. Ju fler karensdagar du väljer, desto lägre blir din sjukförsäkringsavgift. Sjukförsäkringsavgiften är en del av de egenavgifter som du betalar till Skatteverket.

Avgifter för olika karenstider

Egenavgift till sjukförsäkringen för inkomstår 2024 beräknas enligt följande procentsatser på inkomster upp till och med 10 gånger prisbasbeloppet vid årets ingång:

1 dags karenstid: 3,77 procent
7 dagars karenstid: 3,64 procent
14 dagars karenstid: 3,53 procent
30 dagars karenstid: 3,33 procent
60 dagars karenstid: 3,08 procent
90 dagars karenstid: 2,91 procent

På inkomster över 10 gånger prisbasbeloppet tillämpas procentsatsen 3,64 % för sjukförsäkringsavgiften enligt 3 kap. 17 § socialavgiftslagen.

Vill du ändra antalet karensdagar? Det gör du på Mina sidor hos Försäkringskassan

Dag 1-14

Du som äger ett aktiebolag räknas som anställd i ditt bolag. Det betyder att de första 14 dagarna du är sjuk betalar ditt aktiebolag sjuklön till dig.

Läs mer om sjukskrivning av anställd

Dag 15

När du varit sjuk i 14 dagar ska du sjukanmäla dig till Försäkringskassan. Du sjukanmäler dig i Arbetsgivartjänsten för arbetsgivare hos Försäkringskassan.

Sjukanmäl dig i Arbetsgivartjänsten – Försäkringskassan

När du har sjukanmält dig kan du ansöka om sjukpenning på Mina sidor hos Försäkringskassan.

Ansök om sjukpenning på Mina sidor – Försäkringskassan

Så räknas ersättningen ut

Ersättning som du får från Försäkringskassan från och med 15:e sjukdagen räknas ut utifrån den lön du tar ut från ditt aktiebolag. Det innebär att om du tar ut en låg lön, eller ingen lön alls, riskerar du att inte få någon ersättning om du blir sjuk.

Om du har ett nystartat företag och låga inkomster, kan du under de första tre åren få en sjukpenninggrundande inkomst som motsvarar den som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått. Det kallas för uppbyggnadsskede. Det är Försäkringskassan som beslutar om du har rätt till ett uppbyggnadsskede, och vilken SGI du har.

Sjukpenning för dig som har aktiebolag (Försäkringskassan)

Så mycket får du i ersättning

I Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt se ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och andra ersättningar. Du får knappt 80 procent av det du tänker ta ut som lön från företaget och högst 1218 kronor per dag.

Du som har ett aktiebolag anger att du jobbar på privat företag.

Till Ersättningskollen.se