Gå till huvudinnehåll

Om du ska bli förälder

Du som företagare kan få ersättning från Försäkringskassan om du ska vara ledig för att ta hand om ditt barn. Hur stor ersättningen blir beror på hur mycket lön eller hur stort överskott du tar ut från ditt företag.

Föräldraförsäkring för dig som driver företag

I filmen beskrivs hur föräldraförsäkringen fungerar för dig som är eller ska bli förälder och driver företag. (Tid: 1.30 min).

Läs mer om föräldrapenning hos Försäkringskassan

Enskild näringsverksamhet, handelsbolag eller kommanditbolag

Om du är eller ska bli förälder gäller samma regler för dig som har eget företag som för den som är anställd. Det enda som är annorlunda för dig med eget företag är att Försäkringskassan räknar ut din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) utifrån din förväntade inkomst av näringsverksamhet. 

Inkomsten av näringsverksamhet är företagets resultat efter avdrag och före skatt. Exempel på avdrag som görs för att räkna ut resultat är avdrag för kostnader, avgifter och avsättningar till periodiseringsfonder. Det är Skatteverket som bestämmer inkomsten av näringsverksamhet med hjälp av deklarationen. 

Aktiebolag

Om du är eller ska bli förälder gäller samma regler för dig som har aktiebolag som för den som är anställd. Din föräldrapenning baseras på den lön du tar ut från ditt aktiebolag. Det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls kan du bara få ersättning på garantinivå.

Du som har ett nystartat företag och låga inkomster kan under de första tre åren få en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som motsvarar den som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått. Det kallas för uppbyggnadsskede. Det är Försäkringskassan som beslutar om du har rätt till ett uppbyggnadsskede.

Föräldraförsäkringen är flexibel

Du behöver inte ta ut hela dagar med föräldrapenning eller vab. Du kan till exempel ta föräldrapenning eller vabba för en del av dagen och jobba resten av dagen i ditt företag.

Föräldrapenningen kan tas ut i följande nivåer per dag: 100%, 75%, 50%, 25% eller 12,5%. Du sköter ditt föräldrapenningärende via Mina sidor på Försäkringskassans hemsida. Där kan du göra ändringar om du exempelvis har behövt arbeta när du skulle ha varit ledig eller ansöka om ersättning i efterhand. Har du hunnit få ut föräldrapenning för den dagen du blev tvungen att arbeta måste du kontakta Försäkringskassan och betala tillbaka pengarna.

Tips för dig som är företagare och behöver vabba

  • Du kan vabba en del av dagen och den andra föräldern kan vabba den andra delen.
  • Om du eller den andra föräldern inte kan vabba så kan en granne eller en släkting vabba.
  • Kom ihåg att du inte får ersättning för vab från Försäkringskassan samtidigt som du arbetar i ditt företag.

Föräldrapenning och vab på Försäkringskassan webbplats

Guider och planeringsverktyg 

Försäkringskassans Vänta barn-guide innehåller lättlästa artiklar och tips om föräldrapenning, barnbidrag och 10-dagar. Guiden ger dig en personlig checklista och påminner dig om när du behöver anmäla och ansöka. Guiden är till för både gravid och partner. Du måste logga in på Försäkringskassans webbplats för att nå guiden.
Vänta barn-guiden hos Försäkringskassan

I beräkningsverktyget Räkna på föräldrapenning kan du se ungefär hur mycket du kan få i föräldrapenning och hur länge dina dagar räcker.
Räkna på föräldrapenning hos Försäkringskassan