Betalningspåminnelse och dröjsmålsränta
Om kunden inte betalar i tid ska du skicka en påminnelse. Det är viktigt att du känner till vilka regler som gäller angående dröjsmålsränta och förfallodag.
En påminnelse ska du skicka några dagar efter fakturans förfallodatum. Påminnelsen ska innehålla uppgifter om att fakturan har förfallit och att betalning inte skett. Tänk på att fakturan kan vara betald utan att betalningen har hunnit bli registrerad.
Om ni har avtalat om att du ska få ta ut påminnelseavgift vid försening har du rätt att ta ut 60 kr i ersättning när du skickar en betalningspåminnelse. Du får ta ut 180 kr om det skickas ett inkassokrav och 170 kr för upprättande av en amorteringsplan.
Påminnelseavgiften täcker kostnaden för det administrativa arbetet med att skicka påminnelser.
Dröjsmålsränta
Redan på ett tidigt stadium bör dröjsmålsränta, förfallodag och eventuell påminnelseavgift specificeras i offert eller avtal. Det går att avtala bort rätten till dröjsmålsränta när du säljer till konsument men det går inte att avtala bort rätten till dröjsmålsränta mellan näringsidkare.
Dröjsmålsräntan ska beräknas på faktureringsbeloppet inklusive moms. Däremot ska ingen dröjsmålsränta utgå på faktureringsavgift, påminnelseavgift eller inkassoavgift eftersom avgifterna är bestämda enligt avtal eller lag. Dröjsmålsränta kan inte heller utgå på dröjsmålsränta som inte har betalats.
Bestämd förfallodag och dröjsmålsränta
Om ni har avtalat om förfallodag och dröjsmålsränta räknar du dröjsmålsränta från förfallodagen med den procentsats som avtalats. Det kan vara en god idé att avtala om en hög dröjsmålsränta, då har du större chans att få betalningen i tid. Räntan får inte vara orimligt hög, då finns det risk för att den jämkas eller anses ogiltig.
Om förfallodagen är bestämd men ni inte har avtalat om dröjsmålsränta kan du enligt lag debitera ränta med en referensränta + 8 % på fakturabeloppet från förfallodagen. Referensräntan är en räntesats som fastställs en gång per halvår av Riksbanken.
Tabell över referensräntan hos Riksbanken
Om inget avtalats
Om varken förfallodag eller dröjsmålsränta är bestämd genom avtal kan du ändå ta ut dröjsmålsränta. Förfarandet skiljer sig lite beroende på om kunden är konsument eller näringsidkare.
När kunden är näringsidkare kan du debitera ränta enligt ovan (referensränta + 8 %) från den dag som infaller 30 dagar efter fakturadatum, det vill säga det datum som du upprättat och skickat fakturan eller från det att du som säljare på annat sätt har framställt krav på betalning. Du behöver inte upplysa kunden om att du kommer att ta ut dröjsmålsränta.
När du vill debitera konsumenter dröjsmålsränta krävs att du meddelar kunden minst 30 dagar i förväg om att underlåtenhet att betala medför dröjsmålsränta. Skriv därför på fakturan att dröjsmålsränta kommer att tas ut efter 30 dagar. Meddelar du istället kunden om dröjsmålsränta senare, exempelvis via en betalningspåminnelse, räknas de 30 dagarna från det att du skickat påminnelsen. Räntan beräknas på samma sätt som för kunder som är näringsidkare.
Så räknar du ut dröjsmålsränta
Du skickar en faktura den 1/4.
- Ingen räntesats är avtalad.
- Ingen förfallodag är angiven.
- Fakturabeloppet är 10 000 kronor.
Du skickar en betalningspåminnelse den 21/5.
Räntan blir följande: (10 000 x (referensränta + 8 %) x 20 dagar) delat med 365 = dröjsmålsränta i kronor.
Förseningsersättning
Om en näringsidkare inte betalar en fordran avseende vara eller tjänst i tid har du som leverantör rätt att, utöver dröjsmålsräntan, ta ut en förseningsersättning på 450 kr. Ersättningen går bara att ta ut av näringsidkare och myndigheter, inte av konsumenter.
För att ha rätt till förseningsersättningen krävs inte att du har vidtagit några speciella indrivningsåtgärder som att exempelvis skicka inkassokrav, men rätten till förseningsersättning gäller enbart om du har rätt att ta ut dröjsmålsränta vid förseningen.
Observera att man inte först får ta ut 450 kr och sedan lägga på de vanliga avgifterna för påminnelse, inkassokrav och eventuell upprättad amorteringsplan – dessa ingår i förseningsersättningen.
Om kunden inte betalar
Om kunden trots påminnelser inte betalar kan Kronofogden hjälpa dig att driva in skulden. Du ansöker då om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden.