Gå till huvudinnehåll

Starta och registrera kommanditbolag

Ett kommanditbolag startar du ihop med en eller flera andra. Ett kommanditbolag är en särskild form av handelsbolag där vissa delägares ansvar är begränsat till vad de har satsat i företaget. Dessa bolagsmän kallas kommanditdelägare och har normalt ingen rätt att bestämma om hur företaget ska styras. I kommanditbolaget måste det dock finnas minst en delägare med obegränsat ansvar, en så kallad komplementär.

Även om ni är muntligt överens om att starta ett kommanditbolag är det bra att skriva ett bolagsavtal. Avtalet kan till exempel reglera hur ni ska fördela vinsten eller hur ni ska göra om en delägare vill gå ur företaget. Bestämmelser i avtalet och ömsesidiga försäkringar kan bidra till att ge er som delägare ett ekonomiskt skydd.

Det finns inga formella krav på bolagsavtalet, men det kan vara bra att ta med sådant som arbetsfördelning och arbetstider, befogenheter och vem som ska göra vad. Ni har troligen fler punkter för just er verksamhet. Diskutera gärna med en utomstående rådgivare.

Hitta rådgivning och finansiering

2. Registrera kommanditbolaget och betala avgiften på 1 200 kronor

Använd tjänsten här på verksamt.se för att skicka in en anmälan om att registrera kommanditbolaget. Bolagsverket skickar ett registreringsbevis när företaget är registrerat. Det kostar från 1 200 kronor att registrera ett kommanditbolag.

Om du inte kan använda tjänsten behöver du kontakta Bolagsverket.

Kontakta oss på bolagsverket.se

Aktuella handläggningstider på bolagsverket.se

Hjälp att välja företagsnamn

Behöver du hjälp att välja företagsnamn? I tjänsten Hjälp att välja företagsnamn hittar du information som kan hjälpa dig när du ska välja namn till ditt företag.

Hjälp att välja företagsnamn

F-skatt

När kommanditbolaget har registrerats kan du ansöka om godkännande för F-skatt hos Skatteverket. Vissa av uppgifterna som du har fyllt i när du registrerade kommanditbolaget hos Bolagsverket följer med till tjänsten där du ansöker om F-skatt, till exempel bolagets räkenskapsår.

Moms

Beroende av vilken verksamhet som bolaget driver kan det behöva registreras för moms. Information om olika momsregler och hur du fyller i kommanditbolagets beskattningsunderlag, kommer du att få i samband med registreringen i tjänsten.

Arbetsgivare

Om kommanditbolaget ska ha anställda och betala ut löner behöver det registreras som arbetsgivare. Delägarna i ett kommanditbolag räknas inte som anställda. Ni lämnar en arbetsgivardeklaration varje månad, även om ni inte har betalat ut någon lön eller annan skattepliktig ersättning. Ett företag som bara betalar ut ersättning vid ett eller ett fåtal tillfällen per år kan få en så kallad säsongsregistrering.

Om du inte kan använda tjänsten för F-skatt, moms och arbetsgivare här på verksamt.se finns det även en pappersblankett som du kan fylla i.

Blanketten Företagsregistrering (SKV 4620) på skatteverket.se

Mer om skatter och avgifter

Du kan läsa mer om hur du räknar ut bolagets skatt och gör en preliminär inkomstdeklaration på sidan om skatter och avgifter för kommanditbolag.

Skatter och avgifter för kommanditbolag

Det är viktigt att ta reda på om verksamheten kräver tillstånd eller någon annan form av anmälan till myndigheter, kommun eller andra organisationer. Särskilda krav kan ställas på er som ska driva verksamheten eller på lokalen som ni ska använda i verksamheten.

Hitta tillstånd

Efter att företaget är registrerat ska ni anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag eller en förening.

Sidan Anmäl verklig huvudman på bolagsverket.se

Mer om kommanditbolag på bolagsverket.se

Frågor och svar om att starta kommanditbolag