
Räkna ut moms - Fakturahjälpen
Här kan du räkna ut vad momsen blir på din försäljning och vad din kund ska betala.
Vanliga frågor om skatter och avgifter
Vanliga frågor om skatter och avgifter
Som ägare av handelsbolag och kommanditbolag och om du bedriver enskild näringsverksamhet betalar du egenavgifter och kommunal skatt för verksamhetens överskott. För inkomster över vissa belopp betalar du även statlig inkomstskatt.
Läs mer om beskattning av handelsbolag och kommanditbolag
Läs mer om beskattning av enskild näringsverksamhet
I aktiebolag och ekonomiska föreningar betalar företaget bolagsskatt på vinsten.
Redovisning och betalning av skatter och avgifter styrs av vilken företagsform du valt och hur stor omsättning ditt företag har.
Preliminär skatt betalas med lika stora delar varje månad under beskattningsåret, normalt den 12:e. Inbetalningarnas storlek varierar därför inte med resultatet för respektive månad.
Arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för anställda, samt i vissa fall även moms, redovisas varje månad i särskilda skattedeklarationer. Skattedeklarationen skickas till företaget ungefär en månad innan det är dags att deklarera.
Använd gärna Skatteverkets kalender för företag och organisationer för att hålla koll på viktiga datum för din verksamhet.
I Sverige får i princip alla starta företag. För minderåriga gäller särskilda regler. Om du har näringsförbud, är i konkurs eller har förvaltare enligt föräldrabalken får du inte starta företag.
För att bli godkänd för F-skatt krävs att Skatteverket bedömer att din verksamhet är en näringsverksamhet. När du är godkänd för F-skatt eller FA-skatt betalar du själv in dina skatter och avgifter till Skatteverket.
Tre villkor måste vara uppfyllda för att bli godkänd för F-skatt. Verksamheten ska
- vara självständig
- vara varaktig
- ha ett vinstsyfte.
- F-skatt är den skatt som du som företagare betalar som fysisk eller juridisk person.
- A-skatt betalas av fysisk eller juridisk person som har skattepliktig inkomst av tjänst.
- FA-skatt innebär att du själv ansvarar för att betala skatt när någon anlitar dig i ditt företag och din arbetsgivare drar av skatt på din lön innan den betalas ut till dig.
Moms är en skatt vi betalar på nästan all konsumtion av varor och tjänster. Inbetalningen till staten gör du som är företagare. Moms är varken en kostnad eller en intäkt i företaget och påverkar inte företagets resultat.
Som företagare ska du lägga på moms på det du säljer och dra av moms på dina kostnader. Du ska betala in skillnaden mellan den moms du tar ut på din försäljning (utgående moms) och den moms du betalar på dina inköp (ingående moms). Den generella momsen är 25 procent, men vissa varor och tjänster har lägre moms.
Bolagsverket tar ut en registreringsavgift som varierar beroende på vilken företagsform du registrerar.
Alla ärenden som du anmäler till Skatteverket är avgiftsfria.