Skatter och avgifter för enskild näringsverksamhet
I en enskild näringsverksamhet – eller enskild firma som det ofta kallas – betalar du skatt på överskottet i företaget. Skatten kallas preliminärskatt. Du är själv ansvarig för att betala in dina skatter och avgifter. Har du en enskild firma är du inte anställd i företaget. Därför kan du inte ta ut lön utan gör så kallade egna uttag. Här förklarar vi begreppen och hur det hänger ihop.
Det här kan du läsa om på sidan
1. Ansök om F-skatt/FA-skatt och momsregistrering
När du ska starta en enskild näringsverksamhet kan du ansöka om att bli godkänd för F-skatt eller FA-skatt. Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du F-skatt bara under de månader som du har en inkomst. I tjänsten kan du också registrera företaget för moms och som arbetsgivare.
Ansök via blankett
Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten, kan du istället ansöka via pappersblankett. Blanketten skickar du in till Skatteverket.
Skatteverkets blankett Företagsregistrering (SKV 4620)
2. Räkna ut din skatt
Skatteverkets skattekalkylator Räkna ut din skatt hjälper dig att göra en bedömning av hur mycket inkomstskatt och egenavgifter du ska betala som enskild näringsidkare. Tänk på att kalkylatorn inte är heltäckande utan ger ett ungefärligt resultat.
3. Egna uttag
När du har en enskild näringsverksamhet kan du själv inte vara anställd i företaget. Det innebär att du inte kan ta ut någon lön, i stället gör du något som kallas för egna uttag. Då tar du ut en summa pengar från företagets bankkonto och bokför uttaget mot bokföringskontot Eget kapital. Du kan alltså använda de egna uttagen på samma sätt som en lön. Det är bara namnet och tillvägagångssättet som skiljer sig åt.
Frågor och svar om egna uttag
Betalar jag skatt och egenavgifter på egna uttag?
Nej, du betalar ingen skatt på de uttag du gör. Det är överskottet i din verksamhet du betalar inkomstskatt och egenavgifter på.
Påverkar egna uttag vinsten i företaget?
Nej, det gör de inte. Resultatet beräknas, lite förenklat, genom att du tar dina intäkter minus dina avdragsgilla kostnader. Ett överskott är lika med vinst, och ett underskott betyder förlust. Resultatet avgör hur stora uttag du kan göra ur verksamheten.
När/hur betalar jag skatt på vinsten?
Du betalar skatten löpande i form av preliminärskatt. Den grundar sig på det beräknade överskott du har anmält till Skatteverket. I samband med inkomstdeklarationen får du ditt slutskattebesked. Där justeras skatten beroende på företagets faktiska resultat.
Behöver jag skatta på vinsten även om jag inte gör några egna uttag?
Ja, du måste alltid betala skatt och egenavgifter på överskottet. Det gäller oavsett om du tar ut pengarna från företaget eller låter dem vara kvar.
Hur mycket är dina egna pengar
Hur mycket får du kvar efter att skatten dragits av? Filmen förklarar på ett snabbt och enkelt sätt hur moms, avdrag för kostnader, skatt och egenavgifter hänger ihop (längd 2:36 minuter).
Deklaration för enskild firma
Filmen förklarar snabbt och enkelt hur preliminär skatt, inkomstdeklaration och slutskattebesked hänger ihop för dig som har enskilt företag (längd: 1:26 minuter).
4. Skicka in din preliminära inkomstdeklaration
Innan varje kalenderår skickar du in en preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket med en uppskattning av överskottet, det vill säga skillnaden mellan intäkter och kostnader. Skatteverket räknar ut din preliminära skatt inför starten utifrån din ansökan om F-/FA-skatt.
Information om att skicka in preliminär inkomstdeklaration hos Skatteverket
5. Du betalar skatten löpande
Du betalar preliminär skatt med lika stora delar varje månad under beskattningsåret, normalt den 12:e varje månad. Under året gör du löpande bokföring som efter årets slut sammanställs i ett bokslut. Från bokslutet hämtar du intäkterna och kostnaderna till inkomstdeklarationen. Du betalar in skatter och andra avgifter på ditt skattekonto. Det fungerar som ett vanligt bankkonto.
Se vilka datum som gäller för dig på Skatteverkets sida Viktiga datum
Om företaget går bättre eller sämre än väntat
Upptäcker du när du har startat din verksamhet att du tjänar mer eller mindre än vad du angett i din ansökan om att bli godkänd för F-skatt ska du lämna in en preliminär inkomstdeklaration. I den preliminära inkomstdeklarationen anger du ditt nya överskott. Annars riskerar du till exempel att få betala kvarskatt när den preliminära skatten stäms av mot den slutliga skatten. Vid mindre skillnader kan du göra en fyllnadsinbetalning i början av året som kommer.
Skicka in preliminär inkomstdeklaration på Skatteverkets webbplats
6. Skicka in deklarationen
När du lämnar in din inkomstdeklaration redovisar du företagets intäkter och kostnader i en bilaga. Skatteverket stämmer därefter av din preliminära skatt mot din slutliga skatt.
7. Du får ett slutskattebesked
Efter att du skickat in deklarationen får du ett slutskattebesked från Skatteverket där den slutliga skatten framgår. Har du betalat in för mycket i preliminär skatt får du tillbaka det överskjutande beloppet. Blir den slutliga skatten högre än vad du betalat in i preliminär skatt får du i stället betala in mellanskillnaden till Skatteverket på ditt skattekonto.
Webbinarier för dig som ska deklarera för första gången
Skatteverket erbjuder webbinarier för dig som ska deklarera din enskilda firma för första gången.