Gå till huvudinnehåll

Andra sätt att driva företag

Det finns många olika sätt att driva företag på. Här har vi samlat information om exempelvis franchising, sociala företag och hur man kan utföra uppdrag som egenanställd.
Man med keps syr en läderväska

Jobba som kombinatör

Att starta ett företag vid sidan om din anställning kan vara ett bra sätt att finansiera din företagsstart utan att ta för stora risker. Samtidigt finns det flera saker som du behöver hålla koll på som till exempelvis SGI, skatt och pension.

Jobba som kombinatör

Franchising eller köpa ett befintligt företag

Du kan starta ett nytt företag genom att betala för rätten att använda ett redan etablerat företags affärskoncept och varumärke. Det kallas franchising. Här kan du läsa mer om hur det fungerar. 

Franchising eller köpa ett befintligt företag

Kvinna i matbutik med korg på armen
Man in front of basket with fruit and bread

Starta ett socialt företag

Sociala företag och samhällsentreprenörer behövs för att hitta lösningar på samhällsutmaningar som till exempel klimat, jämställdhet, hälsa och utbildning. Här kan du läsa mer om hur det fungerar. 

Starta ett socialt företag

Utföra tillfälliga uppdrag som egenanställd

Om du inte vill starta ett eget företag är ett alternativ att utföra uppdrag åt andra genom så kallad egenanställning. Som egenanställd är du ansluten till ett egenanställningsföretag som agerar ungefär som en arbetsgivare.

Utföra tillfälliga uppdrag som egenanställd

Dator och anteckningsblock.