Starta och registrera handelsbolag
Ett handelsbolag startar du ihop med en eller flera andra. Delägarna, alltså bolagsmännen, kan vara personer, företag eller föreningar. De bestämmer vem eller vilka som ska ha rätt att företräda företaget och kan ingå avtal i företagets namn. I ett handelsbolag är delägarna alltid personligt och solidariskt ansvariga.
Viktiga punkter när du startar ett handelsbolag
1. Skriv ett bolagsavtal
Även om ni är muntligt överens om att starta ett handelsbolag är det bra att skriva ett bolagsavtal. Avtalet kan till exempel reglera hur ni ska fördela vinsten eller hur ni ska göra om en delägare vill gå ur företaget. Bestämmelser i avtalet och ömsesidiga försäkringar kan bidra till att ge er som delägare ett ekonomiskt skydd.
Det finns inga formella krav på bolagsavtalet, men det kan vara bra att ta med sådant som arbetsfördelning och arbetstider, befogenheter och vem som ska göra vad. Ni har troligen fler punkter för just er verksamhet. Diskutera gärna med en utomstående rådgivare.
2. Registrera handelsbolaget och betala avgiften på 1 200 kronor
Använd tjänsten här på verksamt.se för att skicka in en anmälan om att registrera handelsbolaget. Bolagsverket skickar ett registreringsbevis när företaget är registrerat. Det kostar från 1 200 kronor att registrera ett handelsbolag.
Om du inte kan använda tjänsten behöver du kontakta Bolagsverket.
Hjälp att välja företagsnamn
Behöver du hjälp att välja företagsnamn? I tjänsten Hjälp att välja företagsnamn hittar du information som kan hjälpa dig när du ska välja namn till ditt företag.
3. Skatteregistrera handelsbolaget
F-skatt
När handelsbolaget har registrerats kan du ansöka om godkännande för F-skatt hos Skatteverket. Vissa av uppgifterna som du har angett när du registrerade handelsbolaget hos Bolagsverket följer med till tjänsten där du ansöker om F-skatt, till exempel bolagets räkenskapsår.
Moms
Beroende av vilken verksamhet som handelsbolaget bedriver kan det behöva registreras för moms. Information om olika momsregler kommer du att få i samband med registreringen. Om handelsbolaget ska registreras för moms får du hjälp att räkna ut handelsbolagets beskattningsunderlag.
Arbetsgivare
Ett handelsbolag kan ha anställda, delägarna i ett handelsbolag räknas inte som anställda. Ni lämnar en arbetsgivardeklaration varje månad, även om ni inte betalt ut någon lön eller annan skattepliktig ersättning. Ett företag som bara betalar ut ersättning vid ett eller ett fåtal tillfällen per år kan få en så kallad säsongsregistrering.
Om du inte kan använda tjänsten för F-skatt, moms och arbetsgivare här på verksamt.se finns det även en pappersblankett som du kan fylla i.
Blanketten Företagsregistrering (SKV 4620) på skatteverket.se
Registrera punktskatt
Punktskatt är skatt på vissa varor och tjänster – till exempel alkohol, avfall, energi och tobak. Punktskatter används bland annat för att styra konsumtionen i samhället.
För vissa punktskatter ska du vara registrerad hos Skatteverket och anmäla dig för registrering. För andra punktskatter kan du ansöka om att bli godkänd aktör.
Registrera och redovisa punktskatt
Personalliggare
Om handelsbolaget driver verksamhet inom branscherna bygg, fordonsservice, kropps- och skönhetsvård, livsmedels- eller tobaksgrossistverksamhet, restaurang eller tvätteri ska handelsbolaget föra personalliggare. En personalliggare är en förteckning över vilka som arbetar på byggarbetsplatsen eller i verksamhetslokalen.
Du som är byggherre ska anmäla varje byggarbetsplats till Skatteverket innan det faktiska byggandet startar. Det gör du enklast i Skatteverkets e-tjänst Se, anmäl, ändra och avanmäl byggarbetsplatser.
Sidan Personalliggare på skatteverket.se
Anmäl kassaregister
Om handelsbolaget säljer varor eller tjänster kontant eller via kortbetalning måste handelsbolaget ha ett certifierat kassaregister. Ett kassaregister ska kunna registrera betalning med olika betalningsmedel. Exempel på betalningsmedel är kontanter, konto- eller kreditkort och andra elektroniska betalningstjänster (exempelvis Swish), presentkort, kuponger och liknande. Du gör handelsbolagets anmälan i Skatteverkets e-tjänst Anmäl, ändra, felanmäl och avanmäl kassaregister.
Mer om skatter och avgifter
Du kan läsa mer om hur du räknar ut bolagets skatt och gör en preliminär inkomstdeklaration på sidan om skatter och avgifter för handelsbolag.
4. Kontrollera om ni behöver tillstånd för att driva ert företag
Det är viktigt att ta reda på om verksamheten kräver tillstånd eller någon annan form av anmälan till myndigheter, kommun eller andra organisationer. Särskilda krav kan ställas på er som ska driva verksamheten eller på lokalen som ni ska använda i verksamheten.
5. Anmäl verklig huvudman
Efter att företaget är registrerat ska ni anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag eller en förening.