Gå till huvudinnehåll
Verksamt logotyp

Skicka ett meddelande

Skicka ett meddelande

Har du ett pågående ärende, skriv ärendenummer eller kvittensnummer för snabbare hantering.

Starta och registrera enskild näringsverksamhet

Enskild näringsverksamhet, eller enskild firma, är en företagsform där du som privatperson och ensam ägare driver och ansvarar för företaget. Det finns inte någon tydlig gräns mellan dig som ägare och företaget.

För att kunna starta en enskild näringsverksamhet behöver du registrera företaget hos Skatteverket. Det gör du enklast i tjänsten för företagsregistrering.

I tjänsten kan du

  • ansöka om F-skatt eller FA-skatt
  • registrera dig för moms
  • registrera dig som arbetsgivare om du ska anställa någon
  • registrera SNI-koder som beskriver din verksamhet
  • lämna preliminär inkomstdeklaration

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten, kan du istället ansöka via pappersblankett. Blanketten skickar du in till Skatteverket.

Blanketten Företagsregistrering (SKV 4620) på skatteverket.se

Ansök om att bli godkänd för F-skatt eller FA-skatt

Du som driver näringsverksamhet kan ansöka om godkännande för F-skatt. Ett godkännande för F-skatt innebär att du själv ansvarar för att betala in skatter och avgifter (egenavgifter) på ersättning för arbete du har utfört åt någon. Om du bara har inkomster från din enskilda näringsverksamhet ska du ansöka om F-skatt. Har du inkomster från näringsverksamhet och exempelvis en anställning ska du istället ansöka om att bli godkänd för FA-skatt.

Sidan Godkännande för F-skatt på skatteverket.se

Anmäl om momsregistrering

Du behöver oftast registrera dig för moms (mervärdesskatt), som är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen är ofta inbakad i priset och därför inget privatpersoner behöver tänka på. Som företagare däremot ska du deklarera och betala moms.

Redovisa och betala moms

Anmäl dig som arbetsgivare

Om du ska ha anställda ska du registrera dig som arbetsgivare. Som arbetsgivare ska du varje månad lämna en arbetsgivardeklaration. Det gör du även om du inte betalat ut någon lön eller annan skattepliktig ersättning. Om du bara betalar ut ersättning vid ett eller ett fåtal tillfällen per år kan du få en så kallad säsongsregistrering.

Personal och registrering

Mer om skatter och avgifter

Du kan läsa mer om hur du räknar ut din skatt och gör en preliminär inkomstdeklaration på sidan om skatter och avgifter för enskild näringsverksamhet..

Skatter och avgifter för enskild näringsverksamhet

Du kan, men behöver oftast inte, registrera ditt företagsnamn hos Bolagsverket när du startar din enskilda näringsverksamhet. Det kan vara nödvändigt att registrera företagsnamnet om du exempelvis deltar i offentliga upphandlingar eller om företaget behöver tillstånd att driva en viss verksamhet.

Om du registrerar ditt företagsnamn hos Bolagsverket får namnet skydd i det län där företaget är registrerat. Oavsett om din enskilda näringsverksamhet redan är registrerad hos Skatteverket eller inte, blir det en nyregistrering hos Bolagsverket, eftersom ditt företag inte finns deras register.

Du kan även välja att registrera företagsnamnet i ett senare skede.

Sidan Enskild näringsverksamhet på bolagsverket.se

Använd tjänsten Registrera företag eller förening för att skicka in en anmälan om att registrera företagsnamnet och din enskilda näringsverksamhet. Bolagsverket skickar ett registreringsbevis när företaget är registrerat. Det kostar från 1 200 kronor att registrera företagsnamnet för en enskild näringsverksamhet.

Om du inte kan använda tjänsten behöver du kontakta Bolagsverket.

Sidan Kontakta oss på bolagsverket.se

Aktuella handläggningstider på bolagsverket.se

Hjälp att välja företagsnamn

Det finns en tjänst på verksamt.se som hjälper dig att välja företagsnamn. Där hittar du information som kan hjälpa dig när du ska fundera ut ett namn till ditt företag och formulera en verksamhetsbeskrivning.

Till tjänsten Hjälp att välja företagsnamn

Det är viktigt att du tar reda på om din verksamhet kräver tillstånd, registrering eller någon annan form av anmälan till myndigheter, kommun eller andra organisationer. Särskilda krav kan ställas på dig som ska driva verksamheten eller på lokalen som du ska använda i verksamheten.

Hitta tillstånd

Du kan ha flera verksamheter i en enskild näringsverksamhet. Du bokför de olika verksamheterna tillsammans och betalar skatt för dem tillsammans.

Makar eller sambor med gemensamma barn kan tillsammans driva en enskild firma. För att ni ska anses driva en gemensam verksamhet ska ni ha likvärdig ställning i företaget. Skatteverket tittar då bland annat på arbetsuppgifter och utbildning. Det räcker med att en av er registrerar sig för F-skatt. Den av er som registrerar sig sköter sedan den gemensamma redovisningen. Den andra av er redovisar sin andel av inkomsten i sin inkomstdeklaration i den så kallade NE-bilagan. Däremot ska ni båda vara registrerade för moms och redovisa er respektive andel av momsen.

Ni kan även välja att endast en av er ska redovisa all moms. Då ska ni utse en representant och bilda ett enkelt bolag.

Enkelt bolag på skatteverket.se

Kräver verksamheten särskild kompetens eller erfarenhet som bara en av er har, betraktas den andra som medhjälpare. Endast den som är företagsledande kan bli godkänd för F-skatt och moms. Den medhjälpande kan endast ta del av företagets överskott, men får i NE-bilagan ta upp en inkomst som högst motsvarar en marknadsmässig ersättning för utfört arbete.

Sidan Enskild näringsverksamhet på skatteverket.se

Frågor och svar om att starta enskild näringsverksamhet